Rookmelders redden levens

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets, je neus werkt niet. Alleen je gehoor werkt nog. Als je wasdroger kortsluiting maakt en brand veroorzaakt, word je van de rooklucht dus niet wakker. Doordat rook veel giftige gassen bevat, raak je snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten. Rookmelders zijn van levensbelang, en niet alleen als je slaapt! Hoe sneller je een brand ontdekt, des te meer tijd en kans heb je om je huis veilig te verlaten.

Bovenstaand stukje is te lezen op de wesite van de brandweer

Afgelopen zaterdag deed bovenvermeld voorval zich ook voor op het Jan van Renesseplein. Buurtbewoner (Onno van Schaik) rook buiten een vreemde chemische geur en even later zag hij de buurvrouw (een oudere dame), verward naar buiten komen. Zij brabbelde iets van brand. Onno snelde naar binnen en zag blauwe rook in keuken en huiskamer!
Oorzaak was een kortsluiting in de wasmachine. Deze stond onder een houten keukenblad wat dus een reëel brandgevaar opleverde. De buurvrouw had, zoals veel ouderen overdag wel eens een dutje doen, liggen slapen maar werd gelukkig wel wakker van de geur en rook.
Er waren geen rookmelders in huis.

Gelukkig is het dit keer dus goed afgelopen, maar het blijkt maar weer eens dat rookmelders eigenlijk in iedere woning aanwezig zouden moeten zijn.
Onno wordt bedankt voor zijn alertheid en hulp.

Lees meer over rookmelder het artikel op de website van de brandweer https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/rookmelder

Reacties gesloten.