Oudejaarsdag

Een glaasje, een oliebolletje, gezellig met familie of vrienden. Het zou een gezellige oudejaarsavond moeten zijn. Helaas dacht de buurt daar anders over.

Vooropgesteld, ik ben altijd tegen een vuurwerkverbod geweest, maar dit jaar liep het de spuigaten uit en heb ik mijn mening moeten bijstellen.

In een reactie op een Twitterbericht van mij werd gereageerd dat het afsteken van vuurwerk een tradite is. Natuurlijk is dat zo, maar volgens mij had dit niets meer met traditie te maken.
Traditie is ’s avonds om 12 uur vuurwerk afsteken, goed een paar knallen overdag moet je ook niet moeilijk over doen, maar de hele dag, zonder oponthoud knallen hoort volgens mij niet bij traditie.
Traditie is ook niet het belagen van hulpverleners en bij traditie hoort ook niet het door vuurwerk veroorzaken van schade aan andermans eigendommen. Kijk maar eens naar de verschillende auto’s die nu met vuurwerkschade rondrijden.
Overigens wordt het knalvuurwerk ieder jaar weer harder (het alarm van auto’s die verderop in de straat stonden gingen spontaan af), hoort dat ook bij traditie?

Veel huisdieren raken rond de jaarwisseling volkomen in paniek . Even 5 minuten pauze was er niet bij. Even de hond uitlaten kon gewoon niet. Op de oproepen via social media om tussen 22.00 en 23.00 uur een uurtje niet te knallen werd geen gehoor gegeven. En als je dan toch met veel moeite je hond mee naar buiten kreeg, het beest moet toch zijn behoefte doen, leek het wel of er nog eens extra zwaar vuurwerk werd afgestoken.

Op deze manier is het vieren van een nieuw jaar niet leuk meer. De buurt heeft zich voor mij niet van haar beste kant laten zien.

Ondanks alles wens ik toch iedereen een gelukkig, veilig en gezond 2019

Peter Keijser

Lees ook ...

Reacties gesloten.