Let op: Oplichters actief!

Telefonisch verzoek om geld veilig te stellen is nep

Er zijn oplichters actief. Ze hebben een smoes dat er verdachte activiteiten zijn ontdekt op je rekening en vragen je om geld over te maken. De oplichters doen zich voor als medewerkers van ING en lijken te bellen vanaf een telefoonnummer van de bank. Word je gebeld, maar vertrouw je het niet? Hang op!

Maak geen geld over en hang op

Oplichters bellen klanten van de bank. Als ze je bellen, hang dan op. Trap er niet in. De oplichters zeggen dat je geld niet veilig is op je ING-rekening. Ze vragen jou om je geld zo snel mogelijk naar een andere rekening over te maken zodat je geld wel veilig is.

Waar moet je op letten?

Oplichters worden steeds slimmer en spelen in op je gevoel van onveiligheid. Ze zeggen dat je snel moet handelen. 

  • De oplichter belt en zegt een ING-medewerker te zijn. Soms zie je zelfs ons telefoonnummer in je scherm staan. Deze truc wordt ook wel spoofing genoemd.
  • De oplichter weet soms je geboortedatum, adres of andere persoonlijke gegevens. Dit weten ze uit eerdere phishingmails die je hebt ontvangen waarbij je bepaalde persoonlijke informatie hebt ingevuld. 
  • De oplichter zegt dat er verdachte activiteiten zijn op je rekening en dat fraudeurs je rekening leeghalen.  
  • En de oplichter vraagt om meteen je geld ‘veilig te stellen’ door het over te maken naar een rekeningnummer dat zij opgeven. Meestal bij een andere bank. Ze gebruiken vaak de woorden ‘kluisrekening’ of ‘veiligheidsrekening’ of variaties hierop. 

Banken vragen je nooit om je geld over te maken naar een andere rekening

Reacties gesloten.