GoudaNoord.nl

Bijzondere sluis wederom in de bloemetjes gezet

Voor het achtste jaar op rij is de sluis ‘Reeuwijks Verlaat’ in de bloemetjes gezet. Een groep van enthousiaste buurtbewoners met ‘groene vingers’ heeft ervoor gezorgd dat aan de hekken bij de sluis aan de Burgvlietkade in Gouda bloembakken met kleurrijke geraniums zijn opgehangen. De druk bevaren waterweg van Gouda naar de Reeuwijkse Plassen laat nu bij alle passanten weer een vrolijke, zomerse indruk achter.

Na een fietsvakantie langs het Nantes-Brest kanaal in Frankrijk waren buurtbewoners Nelle Vanlier en Bernard van der Laan zo onder de indruk van de rijk met bloemen versierde sluizen, dat hun handen jeukten om het sluisje bij hen om de hoek ook zo mooi te maken. Sinds 2010 zorgen zij samen met een groep van enthousiaste buurtbewoners ervoor dat de sluis in de bloemen wordt gezet en dat deze worden onderhouden. Dit buurtinitiatief is mogelijk gemaakt door GoudApot en een sponsorbijdrage van Groencentrum NW Hoogendoorn uit Reeuwijk.

Het Reeuwijks Verlaat De sluis is in 2009/2010 volledig gerestaureerd en ook het terrein rondom de sluis is opgeknapt. Daardoor heeft het zijn oorspronkelijk karakter vrijwel volledig terug. Het Reeuwijks Verlaat wordt vooral gebruikt door de recreatievaart van en naar de Reeuwijkse Plassen. De sluis heeft aan één kant twee uitgangen die elk op een water met eigen waterpeil uitkomen. Daarmee is de sluis een zogenaamde driewegsluis: een sluis die drie waterwegen met elkaar verbindt. In Nederland zijn er in totaal maar drie van dit soort sluizen. Het Reeuwijks Verlaat is de kleinste en de oudste.