Afvalscheiden, je moet gestudeerd hebben om het goed te doen

Wekelijks verschijnen  op de website indebuurt.nl ( https://indebuurt.nl/gouda/) artikeltjes met de titel ‘MAG DAT’.  In deze stukjes wordt de vraag gesteld of iets nu wel of niet mag.
Zo kwam ik de laatste weken verschillende vragen tegen over afvalscheiden en ik moet eerlijk bekennen dat ik bij verschillende vragen dacht dat het wel mocht terwijl dit juist niet het geval was.

Voor het plasticafval is waarschijnlijk wel bij een ieder bekend dat hard plastic (tuinstoelen, speelgoed e.d.) niet bij het plastic afval mag, maar wist u ook dat bijv.  aluminiumschaaltjes van vleeswaren wel bij het plastic afval mogen, maar plastic verpakkingen met aluminiumfolie ( chips-zakken) weer niet. Melkpakken, sapppakken mogen bij het plasticafval terwijl deze ook wel eens een zilverachtige binnenkant (aluminium ?) hebben

Wist u bijvoorbeeld ook dat de ouderwetse puntzakjes met koffieprut wel bij het GFT afval mogen maar koffiepads weer niet. Het verschil tussen die 2 is dat de boven en onderkant van koffiepads geplakt zijn met kunststof.

Ook bij het scheiden van papier gaat het vaak verkeerd. Een kartonnen pizzadoos mag niet bij het papier omdat de binnenkant van de doos vies en vet is. Een krant, die afgeeft van de gebruikte drukinkt, mag wel, maar een kassabonnetje schijnt niet te mogen omdat deze laatste weer een of andere coating hebben.

Met glas is het al niet anders, flessen wel, maar wijn- ,  limonade- of theeglazen mogen  weer niet omdat deze een andere samenstelling hebben

Het is om gek van te worden en je moet een studie gevolgd hebben om alles goed te kunnen scheiden. Je hoort overigens steeds vaker het geluid dat nascheiden (alles in 1 bak gooien en aan de afvalverwerker het scheiden over te laten) tegenwoordig beter en goedkoper is dan het vooraf scheiden van afval.
Het zou in ieder geval voor de burger een stuk eenvoudiger worden.

 

Peter Keijser

Lees ook ...

Reacties gesloten.